E-ticaret İşinizi Yönetmeniz için 25 Ücretsiz Online Araç
E-ticaret sitenizin yönetirken bazı araçlar işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. İnternet üzerinden iş yaptığınız için bu araçların bazılarını da internet üzerinde kullanmanız gerekecek. Bu araçlar, iş yönetimi, dosya paylaşımı, strateji belirleme, SEO çalışmaları yapma, pazarlama ve reklam çalışmaları yapma konusunda size çeşitli alanlarda yardımcı olabilir. Özellikle yeni girişimler, e-ticaret sitesi kurmak isteyenler veya orta ölçekli firmalar bu ücretsiz araçlardan yararlanarak, işlerini geliştirebilirler. Burada en popüler olan araçları detaylı bir şekilde anlatıp, benzer uygulamaları liste halinde paylaşıyor olacağız. Benzer uygulamalar oldukları için, ortak özellik ve kullanım alanları bulunuyor. Başlıklara tıklayarak ilgili araçların sayfalarına gidebilirsiniz.
İş yönetim ve dosya paylaşım araçları
Google Drive
Google Drive birçok konuda size yardımcı olacak bir ücretsiz araç. Google Drive üzerinde, Word, Excel, Power Point gibi dosyalar yaratabilir ve bu dosyaları şirketinizde çalışan diğer personelle paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda fotoğraf ve diğer dosyalarınızıda buraya yükleyerek, paylaşım yapabilirsiniz.
Bu neden önemli? Çünkü, raporlamalar, dosya paylaşımları, beraber tek bir tablo üzerinde çalışma gibi eylemler yapmanız gerekecektir ve Drive kullandığınızda, bu işlemleri yapmak oldukça kolay olacaktır.
Örneğin, Excel üzerinde bir raporlama yaptığınızda, onu başka bir çalışana göndermeniz gerekecektir. Sonrasında onun yaptığı değişikliklerden sonra size yeni bir dosya gönderecek. Bu süreç devam ettikçe, aynı işle ilgili birden fazla dosya olacak. Fakat Google Drive üzerinde bir dosya paylaşımı yaptığınızda, siz düzenlemeleri yaptıktan sonra, diğer ilgili kişi bu dosyaya erişerek, aynı dosya üzerinde çalışabilir. Hatta aynı anda birden fazla kişi tek bir dosya üzerinde çalışabilir.
Bunlara ek olarak, Bulut tabanlı bir sistem olduğu için, Google Drive’daki dosyalarınıza internet erişimi olan herhangi bir yerden ve cihazdan ulaşabilirsiniz. Böylelikle acil durumlarda da verilerinize ulaşabilirsiniz.
Dosya paylaşım ve saklama için kullanabileceğiniz diğer araçlar;
Box
Box, e-ticaret siteleri için dosya yönetimi ve işbirliği çözümleri sunar. Güvenli depolama ve paylaşım özellikleri sayesinde, ekip üyeleri projeler üzerinde kolayca işbirliği yapabilir ve müşteri verilerini güvenli bir şekilde saklayabilir.
Dropbox
Dropbox, dosyaları bulutta saklamak ve paylaşmak için kullanılan popüler bir araçtır. E-ticaret siteleri için, ürün görselleri, müşteri bilgileri ve iş dokümanları gibi önemli dosyaların kolay erişimini ve yönetimini sağlar, böylece iş süreçleri daha verimli hale gelir.
E-ticaret Siteniz için SEO araçları
Google Anahtar Kelime Planlayıcı
Anahtar Kelime Planlayıcı SEO çalışmaları yapmak için kullanabileceğiniz bir araç. Burada site üzerinde kullanacağınız anahtar kelimelerin aranma hacimlerini öğrenebilir, farklı anahtar kelime araştırmaları yaparak, yeni stratejiler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda sitenizdeki mevcut anahtar kelimelerin de aranma hacimlerine bakarak, nasıl bir performansınız olduğunu görebilirsiniz.
SEO konusunda, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, internet sayfası anahtar kelime ve link analizi yapabileceğiniz diğer araçları da aşağıda sizinle paylaşıyoruz. Not: Bu araçların bir kısmı ücretli olsa da daha az özellik sunan ücretsiz versiyonları da bulunmaktadır, bunları deneyebilirsiniz.
Keywordtool.io
Keywordtool IO, site sahiplerine Google, Bing, YouTube gibi platformlar için hızlı ve etkili anahtar kelime araştırması yapma imkanı sunar. Özellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeleri (Long Tail)tespit etme konusunda etkilidir, bu sayede içerik stratejilerini daha hedef odaklı planlamak mümkün olur. Keywordtool.io hesabınızı oluşturarak deneyebilirsiniz.
Moz, Open Site Explorer
Moz’un Open Site Explorer aracı, backlink analizi yaparak sitenizin otoritesini artırmaya yardımcı olur. Bu araç sayesinde rakip analizi yapabilir, kendi sitenizin backlink profilini iyileştirecek stratejiler geliştirebilirsiniz. MOZ ücretsiz araçlarına buradan göz atabilirsiniz.
SEMrush
SEMrush, rakip analizi, anahtar kelime araştırması ve site sağlık taraması gibi çok yönlü SEO hizmetleri sunmaktadır. Bu araç, sitenizin arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için eksik yönlerini belirleyip, bu alanlarda iyileştirmeler yapmanıza olanak sağlar. Semrush sitesini ve ücretsiz araçlarını buradan inceleyebilirsiniz.
Ahrefs
Ahrefs, dijital pazarlamacılar için kapsamlı bir SEO aracı sunaktadır. Site sahiplerine, rakiplerin backlink yapılarını, trafik akışını ve en başarılı içeriklerini detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz. Ahrefs ayrıca, içeriğiniz için değerli anahtar kelimeleri belirlemenize ve sitenizin SEO performansını artırmak için gerekli düzenlemeleri yapmanıza olanak sağlayacaktır. Bu özellikleriyle, sitenizin arama motorlarında daha görünür hale getirebilirsiniz. Ahrefs hesabınızı buradan oluşturabilirsiniz.
Sosyal medya yönetim araçları
Sosyal medya yönetim araçları, sosyal ağlar üzerindeki çalışmalarınızın otomasyonunu sağlamak için oldukça etkilidir. Birçok farklı sosyal medya yönetim aracı bulunuyor. En popüler ve en yaygın kullanılan araçlardan bazılarını aşağıda listeliyoruz.
Buffer
Buffer üzerinde, Facebook, Twitter, Pinterest ve Instagram hesaplarınızda yapacağınız gönderileri zamanlayabiliyorsunuz. İleriki zamanlara yönelik planlamalar yapmak için bu araç oldukça faydalı. Bunun yanı sıra Buffer, paylaşımlarınızın istatistik ölçümlemelerini de yapıyor böylelikle paylaşımlarınız sonrasındaki etkileşim oranlarını buradaki panel üzerinde görebiliyorsunuz.
Hootsuite
Hootsuite de bir zamanlama aracı. Farklı mecralardaki hesaplarınızı buraya bağlayabilir ve ileriye yönelik paylaşımlarınızı zamanlayabilir ve paylaşımlarınızın aldığı etkileşimleri takip edebilirsiniz.
Social Mention
Bu araç ile, sosyal medyada takip etmek istediğiniz anahtar kelimelerle ilgili paylaşım yapıldığında bildirim alabiliyorsunuz. Böylelikle markanız ve ürünleriniz hakkında yapılan yorumları takip ederek, müşterilerinizle etkileşime veya iletişime geçebilirsiniz.
Site hız testi araçları
İnternet sitenizin açılma hızı, geri dönüşümleriniz ve ziyaretçileri sitede tutabilmeniz için oldukça önemli. Bu nedenle de belli aralıklarla sitenizin hız testlerini yapmanız gerekecektir. Aşağıda paylaşacağımız araçlar sayesinde, sitenizin hız performansını ölçebilir, sorunlu alanlarla ilgili geri bildirimler alabilir ve düzeltmeniz gereken konularla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Google PageSpeed Insights
Bu araç, e-ticaret sitelerinin yükleme hızlarını analiz ederek performans raporları sunar. Daha hızlı bir site, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve SEO sıralamalarını olumlu yönde etkiler, dolayısıyla sitenizin dönüşüm oranlarına doğrudan katkı sağlar. Buradan Google Pagespeed testlerinizi yapabilirsiniz.
GT Matrix
GT Matrix, web sitelerinin performansını kapsamlı bir şekilde değerlendirir. E-ticaret siteleri için, yavaş yüklenen öğeleri belirleyerek iyileştirme önerileri sunmaktadır. Burada yapacağınız optimizasyonlar ile açılma hızını artırabilir ve dolayısıyla satışları artırabilirsiniz. GT Matrix sitesinden test edebilirsiniz.
Pingdom
Pingdom, sitenin hızını ve kullanılabilirliğini dünya çapında farklı konumlardan test eder. Bu özellik, e-ticaret sitelerinin global erişimdeki performansını optimize etmeye yardımcı olacaktır.
WebPage Test
WebPage Test, sitenin farklı tarayıcılar ve cihazlar üzerindeki performansını analiz eder. E-ticaret siteleri için bu, tüm kullanıcıların sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunup sunmadığınızı kontrol etmenizi sağlayan bir çözümdür.
Ürün resimlerinizi ve bannerları optimize edin.
Genellikle ilk tasarlanan görseller tam olarak web için uygun hale getirilmemiş olur. Ürün görsellerinizi, bannerlarınızı buraya yükleyerek %80’e kadar boyutlarını küçültebilirsiniz. Kaliteyi küçültmeden boyutlarını küçültün.
Ekip ve iş süreci yönetim araçları
Ekip yönetimini yapmak da oldukça önemli. İşlerin takibini yapabilmek, ilerleyen dönemler için hedefler belirlemek, belli bir zaman içinde ne kadar iş yapılabildiğinin hesabını yapmak, dosya paylaşımı yapmak, çalışanların performanslarını değerlendirmek, anlık olarak görevlerin takibini yapabilmek ve anlık olarak görev atamaları yapabilmek için bu ekip yönetim araçlarından yararlanabilirsiniz.
Bu araçların bir kısmı ücretsiz, bazıları da belli bir çalışan sayısının üstündeki kullanımlar için ücretli. Kendi ihtiyacınızı karşılayacak olan araçlardan birini seçerek, ekip yönetimini bu araçlar üzerinden yapabilirsiniz.
Bu alandaki en popüler uygulamalar ise şunlardır;
Trello
Trello, kullanıcıların projelerini organize etmelerine yardımcı olan bir görsel araçtır. Ücretsiz sürümünde sınırsız kart ve sınırlı sayıda takım panosu sunar, bu da küçük takımlar için uygun bir başlangıç noktası sağlamaktadır. Kolay ve basit bir çözümdür. Mobilden de süreç yönetebilirsiniz.
BaseCamp
BaseCamp, projeleri merkezi olarak yönetme olanağı sunar. Ücretsiz kullanım için bir seçenek sunmamaktadır; ancak, öğrencilere ve eğitimciler için özel indirimleri mevcuttur. Diğer alternatiflerine göre daha detaylı bir kullanım imkanı sunmaktadır.
Slack
Slack, takım iletişimini kolaylaştırır ve birçok entegrasyon sunar. Ücretsiz sürümü, 10.000’e kadar en son mesajın saklanmasını ve sınırlı uygulama entegrasyonunu içermektedir. Ekip içi mesajlaşma için ve diğer uygulamalar ile süreç yönetimi için de kullanabilirsiniz.
Teamwork PM
Teamwork PM, çeşitli proje yönetim araçları sağlar. Ücretsiz sürümü, iki projeye kadar destek verir ve temel işbirliği özelliklerine erişim sağlar. 2 proje ve daha fazlası için ücretli sürüm kullanmalısınız.
Asana
Asana, görevleri etkili bir şekilde yönetmek için kullanılır. Ücretsiz sürümü, 15 kullanıcıya kadar destek sunar ve temel görev yönetimi özelliklerini içerir.
Ücretsiz görsel tasarım araçları
Görsel tasarımlar, e-ticaret siteniz ve üreteceğiniz sosyal medya ile blog içerikleri için oldukça önemli. Bu sebeple de farklı araçlardan yararlanmanız gerekebilir. Görsel tasarım konusunda birçok çalışma yapabileceğiniz araçları aşağıda paylaşıyoruz.
Canva
Canva, E-ticaret siteniz için görsel çalışmalar hazırlamanız gerektiğinde kullanabileceğiniz bir araç. Bu araç üzerinde çeşitli şablonlar bulunuyor, sosyal medya, e-posta pazarlama gibi alanlar için görsellerinizi bu araç üzerinde oluşturabiliyorsunuz. Oldukça basit bir kullanımı olan Canva, ile kendi çalışmalarınızı kısa bir sürede yaratabilirsiniz. Canva üzerinde görsel çalışma yapımını detaylı bir şekilde anlattığımız rehberimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Giphy
Giphy Sosyal mecralarda GIF paylaşımları yapmak için bu platformdan yararlanabilirsiniz. Farklı gifler ile eğlenceli sosyal medya görselleri oluşturabilirsiniz.
Pexels
Pexels Stock fotoğraf kullanmanız gerektiği durumlarda, bu platformdan ücretsiz stock görsellere ulaşabilirsiniz. Pexels iyi bir seçenektir. Ayrıca ihtiyacınız olan görseller için farklı platformlarda kullanabilirsiniz.
Unsplash
Unsplash Yüksek çözünürlüklü (4K) görseller kullanmak isterseniz, bu platformdaki görselleri ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz. Genel sitenizin tasarımında kullanabilirsiniz.
TinyPNG
TinyPNG, e-ticaret sitelerinin görsel dosyalarını optimize ederek web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlar. Bu araç, PNG ve JPEG formatındaki resim dosyalarını sıkıştırarak boyutlarını önemli ölçüde azaltır. Daha hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve SEO sıralamalarını olumlu yönde etkiler, bu da e-ticaret sitelerinin müşteri memnuniyetini ve satışlarını artırmasına yardımcı olur.