DAP Teslim Şekli Nedir? İhracat Gümrük ve Kargo İşlemleri

İhracat dünyasına girmek istiyorsanız, teslim şekillerini ayrıntılı olarak bilmeniz gerekir. Bu başlık altında çok sayıda unsur vardır. DAP teslim şekli de bunlardan bir tanesidir.

Teslim şekilleri, bilindiği üzere değişikliğe uğramış, ICC tarafından 27 Eylül 2010’da Incoterms 2010 Revizyonunda yayınlanmıştır. Ardından 1 Ocak 2011 tarihinde de uygulaması başlamıştır. Her ne kadar çok eski olmasa da, iş dünyasına yeni giren firma ve girişimciler buna yabancı olabilmektedir.

Inceterms 2010 içinde özellikle dört kuralın kaldırılması, radikal bir değişiklik olmuştur. Zira şu gibi unsurlar yürürlükten alınmıştır;

  • DAF – Delivered at Frontier
  • DES – Delivered ex Ship
  • DEQ – Delivered ex Quay
  • DDU – Delivered Duty Unpaid

Bunların yerine DAT (Delivered at Terminal) ile DAP (Delivered at Place) gelmiştir. Dolayısıyla Yurtdışı DAP teslimat, ürünlerinizi Türkiye dışı müşterilerinize sunabileceğiniz bir yöntemdir.

Incoterms Nedir?

Incoterms, Uluslararası Ticaret Odası, yani ICC tarafından global ticarette kullanılan terimlerin standarda kavuşturulması hedefiyle uygulamaya konan bir programdır. İlk olarak 1936 senesinde yayınlanmış, ardından ticarette yaşanan değişikliklere bağlı olarak revize edilmiştir.

Söz konusu revizeler ise 1963 1967, 1976, 1980, 1990, 2000 ve 2020 yıllarındadır. Fakat günümüzde geçerli olan versiyon 2010’dur. Bu 4 ana başlık altında toplanan 11 terimden meydana gelir. Aynı zamanda bunların arasında belirlenen yerde teslim de yer almaktadır.

Ayrıca EXW, FCA, FOB, FAS, CFR, CIF, CPT, CIP, DAT, DDP gibi farklı teslim yöntemleri de mevcuttur. Dolayısıyla oldukça ayrıntılı ve geniş kapsamlı olan bir çözümdür.

Incoterms, uluslararası ticaret terimlerini standartlaştıran kurallar setidir.

DAP Teslimat Nedir?

DAP teslim şekli nedir? Bu kısaltmanın Türkçesi Belirlenen Yerde Teslim’dir. Satıcının malları, ilgili varma yerine gelen taşıma aracından boşaltmadan, alıcının tasarrufuna bırakarak teslim etmesidir. Özellikleri ise ana hatları ile şöyledir;

  • Mallar taşıma aracılığıyla boşaltılmak üzere, belirli bir noktada alıcıya sağlanır.
  • DAF, DES ve DDU sistemlerinin yerini almıştır.
  • Tüm gümrük işlemleri, masrafları, gümrükte doğan vergi, resim ve harçlar alıcıya aittir.
  • Malların belirlenen yere taşıma maliyetleri/terminal bağlantılı zarar risklerini satıcı üstlenir.

Belirlenen yerde teslim bu nitelikleri ile yurtdışına ürün satarken, tercih edebileceğiniz metotlardan bir tanesidir.

DAP, alıcının gümrük işlemleri ve masraflarından sorumlu olduğu bir teslim yöntemidir.

DAP’ta Satıcının Yükümlülükleri Nelerdir?

DAP teslim şekli, satıcının sözleşme kurallarına uygun şekilde malı hazırlamasını kapsar.Aynı zamanda hasar ve masrafları kendine ait olmak üzere, ihraç için gerekli her türlü izinler alınmalıdır. Malların ihraç ya da teslimden önce farklı bir ülkeye geçişi için gerekli işlemler tamamlanmalıdır.

Satıcı, DAP teslimatında malın belirlenen yere kadar taşınmasını ve sigortasını üstlenir.

Satıcı yine masrafları kendine ait olmak üzere, malların belirli terminale kadar taşınması için sözleşme gerçekleştirmelidir. Lakin alıcıya karşı sigorta sözleşmesi gibi bir sorumluluğu bulunmaz. Ayrıca mallar kararlaştırılan yerde, gelen taşıma aracından boşaltıma hazır biçimde alıcı tasarrufuna bırakılarak teslim edilir.

Uygun bir şekilde teslim edildiği ana dek mallara ait tüm masraf, uygulanan ölçüde teslimat öncesinde ödenmesi gereken harçlar, vergiler, resimler malların herhangi bir ülkeden geçişine yönelik masrafları da ödenir. Belirlenen yerde teslim, satıcı yükümlülükleri ve riskleri bakımından bu gibi konuları kapsar.

DAP’ta Alıcı Yükümlülükleri Nedir?

DAP teslimatı, alıcıya belirli yükümlülükler yükler; bunlar arasında ithalat izni almak ve ithalat masraflarını ödemek vardır.

Yurtdışı DAP teslimat, aynı zamanda alıcı yükümlülüklerini de tanımlar. Alıcı, sözleşme kurallarına uygun bir şekilde mal bedelini öder. Ayrıca şu gibi sorumlulukları da gözlemlenir;

  • Uygulandığı ölçüde, her türlü ithalat iznini veya diğer resmi izinleri almalıdır. Hasar ve masrafları da kendisine aittir.
  • Malların ithali için tüm gümrük işlemlerini tamamlamalıdır.
  • Malların teslim alınması sonrasında, teslim edilene kadar tüm masraflar sorumluluğundadır.
  • Taşıma sözleşmesi kapsamında, söz konusu masrafların satıcıya ait olacağını belirten durumlar dışında malların ilgili yere teslimi için gelen taşıma aracından boşaltılması için masrafları öder.
  • Uygulandığı ölçüde malların ithali için ödenmesi gereken tüm resimler, vergiler, diğer harçlar ve masraflar ödenmelidir.

Ayrıca ihraç ülkesi yetkililerinin emrettiği yükleme öncesi muayene masrafları dışında, diğer zorunlu yükleme öncesi muayene masraflarını ödemelidir.

DAP Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışı DAP teslimat hesaplaması farklı unsurlar değerlendirilerek ortaya çıkarılır. İhracat yapan firma maliyet masraflarının üzerine bunları ekler.

  • Ürün maliyeti,
  • Kar payı,
  • Paketleme,
  • Yükleme,
  • İç nakliye,
  • Gümrük masrafları,
  • Sigorta,
  • Navlun,
  • Alıcının ülkesinde iç nakliye giderleri,

Ayrıca hesap yukarıdaki başlıklarının toplanması ile yapılır.

DAP teslimatının maliyeti, ürün maliyeti, kar payı, paketleme ve nakliye gibi unsurlardan oluşur.

DAP Yetki ve Sorumluluk Dağıtımı

Yurtdışı DAP teslimat içinde yetki ve sorumlulukların nasıl olduğu karıştırması mümkündür. Ayrıca aşağıda yer alan tabloyu incelerseniz, temel olarak bunlar görülmektedir.

SorumlulukMasraflarRiskler
PaketlemeSatıcıya aitSatıcıya ait
Ön taşımaSatıcıya aitSatıcıya ait
İhracat gümrükleriSatıcıya aitSatıcıya ait
Ana taşıma aracına yükleme (handling)Satıcıya aitSatıcıya ait
Ana ulaşımSatıcıya aitSatıcıya ait
Ulaşım sigortasıSatıcıya aitSatıcıya ait
Ana taşıma aracından boşaltma (handling)Satıcıya aitSatıcıya ait
İthalat gümrükleriAlıcıya aitAlıcıya ait
Son taşıma (iç nakliye)Satıcıya aitSatıcıya ait